Sinds 2005 hebben wij naast onze fruittuin en onze boerenlandwinkel ook een zorgboerderij.

Het is in 2003 begonnen met één deelnemer van Reigersdaal die samen met een begeleider bij ons op het bedrijf lichte werkzaamheden kwamen verrichten. Aangespoord door hun enthousiasme over ons bedrijf en de voldoening die wij hier uit haalden, hebben wij daarna besloten een zorgboerderij te beginnen. Tineke’s ervaring in de zorg, de jarenlange ervaring van Jan op agrarisch gebied, de nodige ondernemingslust en wonend op een schitterende locatie hebben ervoor gezorgd dat ons bedrijf inmiddels is uitgegroeid tot een kleinschalige zorgboerderij, waar een ieder zich thuis voelt!

Wat is het doel van de zorgboerderij?
Het doel van de zorgboerderij is mensen een zinvolle en vooral een mooie dag bezorgen! Het gevoel hebben dat je ergens bij hoort en het met elkaar gezellig hebben. Dat wil toch iedereen? Samen ergens voor gaan en het maakt niet uit wat of je wel of niet kunt, we doen het samen!

Welke zorg biedt de boerderij en wie kunnen er op de boerderij terecht.
Wij bieden dagbesteding aan maximaal 20 zorgvragers per dag en kiezen bewust voor een ‘mix’ van doelgroepen. Uit onze ervaring is gebleken dat een ‘mix’ heel goed werkt en dat de diversiteit van onze zorgvragers ervoor zorgt dat ze veel van elkaar kunnen leren. Zorgvragers met verschillende hulpvragen werken met en naast elkaar op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid.

Aanmelding voor onze zorgboerderij gaat via Landzijde. Zij kijken welke zorgboerderij het best bij u past en u mag natuurlijk uw eigen voorkeur opgeven. Zij verzorgen het intakegesprek en kijken of de financiering rond is, als alles voor elkaar is, dan krijgt u een seintje dat u starten mag.

Iedereen, zorgvragers met een sociale, verstandelijke, lichamelijke of psychische hulpvraag, is dus welkom op onze boerderij. Wel vinden wij het erg belangrijk dat de zorgvragers zich prettig bij elkaar voelen. Na een persoonlijk gesprek met de zorgvrager/begeleider waarin de wederzijdse verwachtingen en behoeften worden besproken, wordt er een besluit genomen over deelname.

De werkzaamheden
Aangezien wij een fruittuin, beleeftuin, kruidentuin, lunchroom, boerenlandwinkel en wat kleinvee hebben zijn de werkzaamheden op ons bedrijf heel divers. De zorgvragers dragen bij in het functioneren van ons bedrijf, let wel: niets moet, maar de zorgvragers worden door ons wel gestimuleerd!

Voor ons is het belangrijk dat de zorgvragers aan het eind van de dag met een goed gevoel weer naar huis gaan. Er valt van alles te doen waarbij er door ons wordt gekeken naar een passende activiteit voor de zorgvrager, aangepast aan diens werktempo, interesses en mogelijkheden. De werkzaamheden omvatten onder andere:
– (helpen bij) het onderhouden van de tuinen.
– verpakken van groenten en fruit.
– de producten in de winkel aanvullen.
– de klanten helpen.
– de dieren verzorgen.
– appeltaart bakken, jam en stoofpeertjes inmaken.
– kruidenbossen om het te drogen, verpakken, zalfjes, voetenbadjes of thee van te maken
– bedienen op het terras, helpen in de keuken.
maar we hebben ook een rustruimte en er wordt ook geknutseld, gekleurd en spelletjes gedaan.

Door de sociale contacten is er integratie tussen zorgvrager en de maatschappij, wat het zelfvertrouwen bevorderd. Om te zorgen voor een gezellige onderlinge maar ook huiselijke sfeer worden er gezamenlijke koffie- en theepauzes gehouden en lunchen we samen in de gezellige kantine.

Wilt U meer informatie? Neem gerust contact met ons op!